Baphomet – Drømmenes Betydning Og Symbolik


Baphomet – Drømmenes Betydning Og Symbolik 1

Hvad er Baphomet

Baphomet er et væsen, der er blevet betragtet i forskellige kulturer gennem århundreder. Og i hver enkelt har den fået en repræsentation og en betydning, som går fra naturens gud til djævelens prins.

Dens symbolik er et ambivalent væsen, som besidder det gode og det onde, det feminine og det maskuline, yin og yang, som forbinder himmel og jord.

Oprindelse af Baphomet

Baphomet – Drømmenes Betydning Og Symbolik 3

Oprindeligt er Baphomet en repræsentation af flere hedenske guder, der findes i mytologierne i verdens ældste civilisationer.

I den keltiske kultur var han guden Cernunnos, der blev betragtet som naturens og frugtbarhedens gud. Han er altid repræsenteret med horn og siddende i lotusstilling, som ligner nyere fremstillinger af dette væsen.

I Storbritannien blev Cernunnos omdøbt til Herne, og hans repræsentation blev tilføjet med vægt på penis, hvilket gør det mere tydeligt hans tilgang til guddommelighed.

Grækenland betragtede ham også som naturens gud, Pan. Repræsenteret af billedet af et væsen med horn og gedeben, og dette hans karakteristik er personificeringen af den kødelige impuls.

En anden tro på Baphomets oprindelse er afledningen af navnet Muhammed, som en anden måde at navngive islams grundlægger på.

Baphomet og tempelridderne

Den nuværende historie omkring Baphomet er tæt forbundet med middelalderens tempelriddere. Det er fra dette forhold, at de seneste betydninger af denne guddommelighed er opstået, hvor den opfattes som djævelens fyrste.

Historisk set er dette navn givet til den formodede guddom, der blev tilbedt af tempelridderne, som var en religiøs hær, der blev sendt af den katolske kirke for at beskytte Jerusalem efter at være blevet domineret.

De blev rige og magtfulde, endnu mere end datidens herskere. Og dette blev ikke godt accepteret af den katolske kirke og kong Filip den Smukke, som sammen anklagede tempelridderne for flere kætterier.

Anklagerne var fornægtelse af Kristus, obskøn praksis, seksuelle ritualer og dyrkelse af en ukendt dæmon, som senere blev kaldt Baphomet.

Fra da af begyndte den grusomme forfølgelse mod tempelordenen. Og den sluttede først, da alle blev arresteret, tortureret, dømt til brand og brændt i den hellige inkvisitions ild.

En af Baphomets oprindelser er navnet på islams grundlægger, og det er oprindelsen til historien mellem ham og ordenen.

Den mest accepterede teori er, at tempelridderne blev bekendt med Muhammeds lære og arabisk mystik, og på grund af denne viden beskyldte den katolske kirke dem for at forgudede denne dæmon.

Baphomet og kristendommen

Den katolske kirke har af frygt for at miste sit religiøse monopol gjort billedet af Baphomet, det formodede væsen, som tempelridderne tilbad, til en af djævelens facetter.

Billedet af ondskaben i katolicismen tog Baphomets karakteristika til sig. På grund af dette er hornene det største eksempel. Dermed blev han kirkens syndebuk til at repræsentere alt, hvad der er i strid med hans doktrin.

Med dette syn blev der skabt den idé, at alt, der involverer denne guddommelighed, er en praksis for sort magi, okkultisme og satanisme. Og i dag er dette den mest udbredte vision og accepteres som sandhed af en stor del af kristendommens tilhængere.

Baphomet og frimureriet

Da Baphomet er relateret til det okkulte, er det blevet et af frimureriets symboler. Og igen på grund af den katolske kirkes indflydelse blev denne praksis opfattet som et stort onde.

I modsætning til hvad katolicismen siger, er frimureri en praksis uden relationer med djævelen, ligesom Baphomets væsen.

Den mest berømte form af Baphomet blev lavet af en okkultist ved navn Eliphas Levi, hvor den repræsenterer foreningen af modsætninger med henblik på skabelse af astralt lys eller illumination. Alle de symboler, der er repræsenteret på billedet, viser balancen mellem to modsatte sider.

Baphomet-billedet af Levi er karakteriseret ved et væsen med et sjakalshoved, med tyre- og gedeformer og et par horn, der repræsenterer visdom, virilitet og overflod. Dette svarer til de tre søjler i alkymien.

I midten af hornene er der en fakkel, som symboliserer guddommelig visdom og oplysning. Pentagrammet på hans pande repræsenterer beskyttelse og magi, og han præsenteres med spidsen opad, og enhver ændring legemliggør ikke den korrekte virkelighed.

På overarmen har den “solve”, som betyder at opløse, og på underarmen har den “coagula”, som betyder at forene. Deres placering angiver ligheden mellem det, der er opad, og det, der er nedad.

De skæl, der er til stede på kroppen, angiver dominansen i vandene eller følelserne. Vingerne, luftdomænet og gedetæerne domænet på jorden.

Brysterne, der desuden viser det kvindelige køn, er et symbol på moderskab og frugtbarhed. Og som repræsentation af det mandlige køn har den i benene en caduceus, der også angiver den aktive energi i seksualitet og virilitet.

Endelig er der usædvanlige faktorer. Den første af disse er, at tid og mennesker kan forandre idéer og begreber. Denne kendsgerning var relevant i forbindelse med Baphomets konceptuelle transformation. Han blev født som en fri guddom og blev misrepræsenteret.

5/5 - (1 vote)


Like it? Share with your friends!